يخچال‌هاي همراه

 اگر بخواهيد هميشه يك نوشيدني خنك در دسترس داشته باشيد به يك يخچال نياز داريد. اما حتي ابعاد كوچك‌ترين يخچال‌ها هم به اندازه‌اي است كه نمي‌توانيد هميشه و در همه حال آن را همراه داشته باشيد. تنها راه ممكن اين است كه هرگاه احساس تشنگي كرديد از فروشگاهي كه در مسيرتان مي‌بينيد يك نوشيدني خنك بخريد.اما اگر بخواهيد مقداري از اين نوشيدني را نگه داريد تا هرگاه احساس تشنگي كرديد آن را بنوشيد باز هم با مشكل مواجه مي‌شويد، چون به محض اين‌كه قوطي نوشيدني را از يخچال خارج مي‌كنيد بسرعت گرم مي‌شود. حال تصور كنيد يك قوطي نوشيدني داشته باشيد كه بتوانيد در مدت زمان كوتاهي نوشيدني داخل آن را خنك كنيد.گروهي از محققان طرح جديدي براي قوطي‌هاي خنك شونده ارائه كرده‌اند. در قسمت زير اين قوطي‌ها كليدي وجود دارد كه مي‌توانيد تنها در مدت زمان دو دقيقه دماي نوشيدني داخل آن را 15 درجه سانتي گراد كاهش دهيد.البته سال 1998 نيز يكي از شركت‌هاي معروف در زمينه توليد نوشابه تصميم گرفت نسل جديدي از قوطي‌هاي نوشيدني خنك شونده را روانه بازار كند كه در طراحي و ساخت آن از گازهاي گلخانه‌اي استفاده شده بود كه مي‌توانست تهديدي جدي عليه محيط زيست و عاملي براي افزايش ميزان انتشار اين گازهاي آلاينده باشد و به اين ترتيب پس از مدتي با توجه به مخالفت‌هاي مطرح شده با شكست مواجه شد و در نهايت نيز اجرايي نشد.پس از آن گروهي از افرادي كه در اين زمينه فعاليت داشتند، پژوهش‌هايي انجام دادند تا اين‌كه سرانجام گروهي از محققان طرح جديدي براي ساخت بطري‌هاي خنك شونده ارائه كردند. در اين بطري‌ها براي كاهش دماي نوشيدني درون بطري از گاز دي‌اكسيد كربن استفاده مي‌شود. در حقيقت فرآيند كاهش دماي نوشيدني در اين قوطي‌ها شبيه عملكرد تعرق در بدن است.

بدن موجودات زنده نيز هنگام مواجهه با گرما براي كاهش دما از تعرق يا به عبارتي تبخير آب بدن از طريق پوست به‌عنوان راهكاري براي خنك شدن استفاده مي‌كند. داخل قوطي‌هايي كه اين قابليت را دارند يك تبادلگر حرارتي وجود دارد كه در تماس با نوشيدني داخل قوطي به‌عنوان يك واسط ميان گاز دي‌اكسيد كربن تحت فشار داخل قوطي نوشيدني داخل آن عمل مي‌كند. به محض اين‌كه كليد تعبيه شده ته قوطي را فشار مي‌دهيد، دريچه‌اي كه گاز دي‌اكسيد كربن آزاد مي‌كند باز مي‌شود و به اين ترتيب گاز دي‌اكسيد كربن تبخير شده و در فضا منتشر مي‌شود.تبخير دي‌اكسيد كربن مستلزم صرف انرژي است. انرژي مورد نياز اين فرآيند از نوشيدني داخل قوطي تامين مي‌شود و به اين ترتيب دماي مايع داخل قوطي كاهش مي‌يابد.داخل اين قوطي‌ها محفظه‌اي وجود دارد كه با فشار دادن كليد انتهاي قوطي، دريچه محفظه باز شده و مولكول‌هاي گاز دي اكسيد كربن كه تحت فشار بوده‌اند از داخل آن خارج و در محيط اطراف منتشر مي‌شوند. با خروج گاز دي اكسيد كربن دماي محفظه داخل قوطي كاهش مي‌يابد و براي جبران كاهش دما، گرما از مايع درون قوطي به اين محفظه منتقل مي‌شود و دماي نوشيدني كاهش مي‌يابد. به اين ترتيب در مدت دو دقيقه دماي نوشيدني تا 15 درجه سانتي‌گراد كاهش خواهد يافت.





تاريخ : شنبه 22 مهر 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |