japan-robot-week-2016.jpg

یک تیم از محققان موسسه فناوری جورجیا موفق به تولید یک پوست مصنوعی شدند که رباتها را قادر می‌کند تا در منزل به آرامی بتوانند مواد مختلف را شناسایی و لمس کنند.

 به نقل از ساینس ورد ریپورت، این پوست مصنوعی مبتنی بر پارچه بوده و مجهز به سنسورهای نیرو و سنسورهای حرارتی است.

به گفته محققان این پژوهش، رباتهایی که در محیط خانه حرکت کرده و فعالیت می‌کنند، به دلیل محیط شلوغ خانه گاهی قادر به تمایز بین برخی اجسام نیستند یا برای مثال به جز ردیف اول قفسه‌های آشپزخانه قادر به تشخیص ردیف‌های پشتی اقلام آن نیستند.

ترکیبی از سنسورهای موجود به ربات‌های خانگی کمک می‌کند تا بین چوب و فلز تمایز قائل شوند.

این محققان ادعا می‌کنند که این روش جدید دقیقا مشابه با روشی است که پوست انسان با استفاده از هدایت حرارتی، مواد مختلف را طبقه‌بندی می‌کند.

با این حال، این پوست مصنوعی هنوز در حال پیشرفت و توسعه بوده و نمونه اولیه آن هنوز آزمایش نشده است.

اگر آزمایشات بر روی نمونه اولیه موفقیت آمیز باشد، این ربات‌ها می‌توانند به انسانها در امور منزل کمک بیشتری کنند.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

بارش شهاب

مدیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز با بیان اینکه بارش شهابی اسدی هر سال در شامگاه 26 یا 27 آبان‌ماه تکرار می‌شود، علت این پدیده نجومی را عبور زمین از توده گردوغبار به‌جای مانده از دنباله‌دار تمپل‌تاتل 55پی (‌55P/Tempel–Tuttle ‌) عنوان کرد.

خسرو جعفری‌زاده  با بیان اینکه منشأ بارش‌های شهابی، بیشتر دنباله‌دارهایی هستند که یک‌بار به خورشید نزدیک و سپس دور شده‌اند، اظهار کرد: اکنون واژه "ستاره" از عبارت ستاره دنباله‌دار حذف شده و تنها واژه دنباله‌دار به کار می‌رود؛ زیرا دنباله‌دارها اجرامی هستند که در منظومه شمسی به دور خورشید می‌گردند و این اجرام یا یک‌بار به خورشید نزدیک می‌شوند یا این دوره گردش به صورت متناوب ادامه می‌یابد؛ مواد تشکیل دهنده دنباله‌دارها نیز آب یخ‌زده، متان یخ‌زده و برخی ترکیبات مانند ترکیبات کره زمین است، به همین دلیل وقتی یک دنباله‌دار به سمت خورشید می‌آید در مدار خود توده‌ای از گردوغبار را بر جای می‌گذارد.

مدیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز با اشاره به اینکه در سال 77 شمسی دنباله‌داری به نام تمپل‌تاتل 55‌پی به خورشید نزدیک شد و این دنباله‌دار با دوره تناوب خود 120 سال دیگر برمی‌گردد، گفت: وقتی این دنباله‌دار به خورشید نزدیک شد، مقداری گردوغبار جدید در مدار خود بر جای گذاشت و توده به‌جای مانده را تقویت کرد.

جعفری‌زاده افزود: هنگام عبور زمین از نقطه کانونی این توده، ذرات به‌جای مانده از دنباله‌دار در اثر برخورد با جوّ زمین و اصطکاک ناشی از آن، آتش گرفته و از سطح زمین به‌ صورت بارش شهابی مشاهده می‌شوند که در این بارش شهابی، نقطه کانونی آن در صورت فلکی شیر واقع شده است و به همین دلیل به آن بارش شهابی اسدی یا شیری گفته می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: هرچه این توده قوی‌تر باشد، بارش شهابی نیز بیشتر است. در همان سال که این دنباله‌دار به خورشید نزدیک شد، با توجه به تقویت این توده در سال بعد یعنی سال 77 بارش شهابی اسدی با بیش از 100 هزار شهاب در یک ساعت اتفاق افتاد؛ بارش شهابی اسدی بسیار معروف و یکی از پربارش‌ترین بارش‌های شهابی است.

مدیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز ادامه داد: با این وجود در سال 78 میزان بارش شهابی اسدی به چهار هزار شهاب در یک‌روز کاهش پیدا کرد. این پدیده هر سال با عبور زمین از نقطه کانونی آن تکرار می‌شود؛ اما اکنون بارش شهابی اسدی ضعیف شده است. از سوی دیگر اشکالی که امسال وجود دارد و اجازه نمی‌دهد شهاب‌ها را ببینیم، «ماه بدر» در آسمان است.

جعفری‌زاده با بیان اینکه شاید شهاب‌های با قدر منفی چهار به بالا را بتوان مشاهده کرد، تصریح کرد: عکاسی از بارش شهابی اسدی نیز امسال بسیار دشوار است، زیرا «ماه بدر» به اوج بارش شهابی اسدی نزدیک شده است؛ با این وجود شاید بتوان در خارج از شهر تعداد بیشتری شهاب را رصد کرد.

وی اظهار کرد: در هر صورت بارش شهابی اسدی مانند بارش‌های شهابی جباری، جوزایی، برساوشی و ربعی یکی از بهترین بارش‌های شهابی در طول سال است و می‌توان آن را در همه جای ایران و دنیا مشاهده کرد؛ اما شاید به دلیل وجود ماه در آسمان نتوان به‌خوبی شهاب‌ها را مشاهده کرد.

مدیر انجمن ستاره‌شناسی اهواز با بیان اینکه این پدیده هر سال در شامگاه 26 یا 27 آبان‌ماه تکرار می‌شود، گفت: اوج این پدیده در همان سال‌های 78 و 79 بوده و از آن به بعد کاهش پیدا کرده است. شاید امسال تعداد شهابی که طی یک ساعت زمانی از کانون بارش بالای سر ما عبور می‌کند، به 100 شهاب برسد.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

لگوی گوگل

گوگل امروز (دوشنبه) به مناسبت صد و بیست و پنجمین سالگرد تولد فردریک گرانت بنتینگ که انسولین را برای درمان دیابت کشف کرده بود، لوگوی خود را تغییر داد.

 به نقل از اینترنشنال بیزنس تایمز، بنتینگ این دستاورد را با همکاری چارلز بست انجام داد که جایزه نوبل پزشکی را در سال ۱۹۲۳ برای آن‌ها به ارمغان آورد.

این لوگو نشانگر یک شیشه انسولین به جای حرف "O" گوگل و همچنین تصویری از دستگاه گوارش است که نقشی کلیدی در نظریه بنتینگ در مورد تاثیر ترشح داخلی پانکراس بر درمان دیابت داشت.

امروز تولد بنتینگ با روز جهانی دیابت مقارن شده است.

به گفته بنیاد جایزه نوبل، نظریه بنتینگ به پرفسور جان‌مک‌لوید در دانشگاه تورنتو کمک کرد تا روشی احتمالی را برای درمان دیابت پیدا کند. بر اساس نظریه وی، مسدود شدن کانال‌های پانکراس از جریان مواد مغذی به این عضو جلوگیری می‌کند. این امر باعث کوچک شدن پانکراس و توقف ترشح مایعات گوارشی شده و اجازه استخراج یک ترشح ضد دیابتی را از این عضو خواهد داد.

مک‌لوید یک آزمایشگاه با تجهیزات کم به علاوه 10 سگ و همچنین یک دستیار به نام چارلز بست به بنتینگ برای اثبات این نظریه ارائه کرد. با موفق‌آمیز شدن آزمایشات، این تجربه گسترش یافت و ماده مترشحه "انسولین" نام گرفت.

محققان طی آزمایشات دریافتند که نیازی به کوچک سازی پانکراس نیست و می‌توانند از پانکراس سالم حیوانات بزرگسال استفاده کنند.

در اواخر سال 1921، بیوشیمیدانی به نام برترام کالیپ به این گروه پیوست تا انسولین را برای آزمایش بر روی انسان تصفیه کند. بنتینگ و بست به عنوان اولین نمونه‌های آزمایشگاهی، انسولین تصفیه شده را روی خود آزمایش کردند.

در ژانویه 1922 یک پسر 14 ساله به نام ائونارد تامپسون به نخستین فرد در جهان تبدیل شد که دیابت وی تحت درمان با انسولین قرار گرفت. این کودک در بستر مرگ قرار داشت، پس از دریافت درمان به سرعت نیرو گرفته و اشتهای خود را بازیافت.

بنتینگ در 14 نوامبر 1891 در آلیوسن کانادا متولد شد و تحصیلات خود را در زمینه الهیات در دانشگاه تورنتو آغاز کرد، اما پس از مدتی رشته خود را به پزشکی تغییر داد و در سال 1916 فارغ‌التحصیل شد.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

اتم

فیزیکدانان آلمانی موفق شده‌اند تغییرات یک اتم را در سطح زپتوثانیه بسنجند که معادل یک تریلیونیوم یک میلیاردم ثانیه است و کوچکترین واحد زمان سنجیده‌شده تاکنون به شمار می‌رود.

 به نقل از فیزورگ، محققان مؤسسه اپتیک کوانتومی مکس‌پلانک با این سطح از جزئیات توانستند برای نخستین بار در آزمونی خارق‌العاده در مورد اثر فوتوالکتریک، ‌کل فرآیند فرار الکترون از اتم خود را اندازه‌گیری کنند.

اثر فوتوالکتریک برای نخستین بار توسط آلبرت اینشتین در سال 1905 ارائه شد و زمانی رخ می‌دهد که ذرات نور یا فوتون‌ها به الکترون‌های در حال گردش در اطراف یک اتم حمله می‌کنند.

بر اساس دانش مکانیک کوانتومی، انرژی این فوتون‌ها یا بطور کل توسط یک الکترون جذب شده یا در میان چند الکترون تقسیم می‌شود. اما تاکنون هیچ دانشمندی نتوانسته بود این فرآیند را با جزئیات کافی برای درک آن بررسی کند.

نتیجه نهایی، ارسال یک الکترون از بندهای والدین اتمی آن طی یک فرآیند فوق‌العاده سریع است. تحقیقات قبلی نشان داده بود که کل فرآیند از آغاز تا انتها بین پنج تا 15 اتوثانیه برابر با 10 به توان منفی 18 ثانیه طول می‌کشد.

اما پیش از آن محققان تنها می‌توانستند جزئیات را پس از فرار الکترون از اتمش اندازه‌گیری کنند.

اکنون محققان توانسته‌اند سوی دیگر این فرآیند را برای نخستین بار مشاهده کنند و اتفاقات رخ داده در زمان کوتاه پیش از فرار الکترون از اتم را بسنجند.

این کار با انتشار طیفی از لیزرها به یک اتم هلیوم ممکن شد و محققان توانستند کل اثر فوتوالکتریک را با دقت زپتوثانیه (10 به توان منفی 21 ثانیه) که کوچکترین واحد زمان است، اندازه‌گیری کنند.

این یافته‌ها در مجله Nature Physics منتشر شده است.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

محقق دانشمند - مرکز تحقیقات

محققان پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران موفق به دستیابی به دانش فنی تولید ماده موثره دارویی ضد سرطان کربوپلاتین و بومی‌سازی آن شدند.

دکتر محبوبه اسلامی مقدم، عضو هیات علمی پژوهشکده توسعه فرآیندهای شیمیایی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران که از یک سال پیش به همراه تیم تحقیقاتی بر روی پروژه ساخت ماده موثره دارویی ضد سرطان کربوپلاتین کار کرده‌ است، در این باره گفت: کربوپلاتین یا پاراپلاتین دارویی آنتی نئوپلاستیک بوده و در درمان طیف وسیعی از سرطان‌ها از قبیل کارسینومای تخمدان، پستان، رحم، مثانه، ریه، بیضه و غیره... تجویز می‌شود و کشورهای معدودی به دانش فنی این دارو دست یافته‌اند.

وی افزود: در این پروژه دارو با خلوص بالا که بتواند استانداردهای سازمان غذا و دارو را به خوبی پاسخ دهد و نیز بهینه‌سازی آن و به حداقل رساندن هزینه ساخت آن در کشور از جمله موضوعاتی بود که به آن پرداخته شد.

محقق طرح درباره کاربردهای این پروژه گفت: این دارو به صورت ویال‌های 50 و 150 میلی‌گرمی به طور عمده توسط یکی از شرکت‌های دارویی در کشور عرضه می‌شود، امید است دستیابی به API این دارو قدم موثری در جهت بومی‌سازی آن در کشور و کاهش هزینه بیماران مواجه با شیمی‌درمانی باشد.

اسلامی مقدم خاطرنشان کرد: خوشبختانه دانش فنی ساخت این دارو در اشل آزمایشگاهی مورد حمایت تجاری‌سازی قرار گرفت و با انتقال آن به سرمایه‌گذار امید است تا چند ماه آینده با کسب تائیدیه سازمان غذا و دارو وارد صنعت دارویی کشور شود.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

ماه

روز دوشنبه، 24 آبان، «ماه» در وضعیت بدر و به نزدیکترین فاصله با زمین قرار می‌گیرد که موجب می‌شود درخشان‌تر و بزرگتر دیده شود؛ در صورتی که رصدگران رصد این پدیده را از دست دهند، باید تا سال 2034 منتظر بمانند.

 فاصله ماه هر چهار هفته با زمین به نزدیکترین حد می‌رسد و همیشه در حالت بدر نیست. وقتی ماه در حالت بدر به نزدیکترین فاصله خود از زمین می‌رسد و درخشان‌تر و بزرگتر از همیشه دیده ‌شود، ماه افروختگی یا ابرماه (supermoon)  روی می‌دهد.

این اتفاق در هر ۴۱۲ روز یکبار پیش می‌آید. البته ماه، هر چهار هفته (دقیق‌تر هر ۲۷ روز و ۷ ساعت و ۴۲ دقیقه و ۲۴ ثانیه) فاصله‌اش با زمین به نزدیکترین حد می‌رسد، ولی همیشه ماه در وضعیت بدر نیست.

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر اینکه امروز، دوشنبه 24 آبان، «ماه» به وضعیت بدر (ماه کامل) می‌رسد،‌ گفت: همزمان با غروب خورشید، ماه در حالی از سمت شرق طلوع خواهد کرد که در وضعیت بدر قرار دارد.

وی اضافه کرد: در شامگاه امروز ماه با شرایطی از افق ایران طلوع خواهد کرد که  14 درصد بزرگتر و 30 درصد روشن‌تر از سایر ماه‌های کامل در طول سال است.

عتیقی، عنوان این پدیده را «ابر ماه» (Super moon) ذکر کرد و دلیل این پدیده نجومی را قرارگیری ماه در کمترین فاصله با زمین (حضیض زمینی) در هنگام ماه کامل دانست.

وی در این باره توضیح داد: کره ماه در گردش به دور زمین دارای مداری بیضی شکل است که دو نقطه حضیض (کمترین فاصله با زمین) و اوج (بیشترین فاصله با زمین) دارد.

عتیقی با تاکید بر اینکه در شامگاه امروز ماه در ساعت 17 و 22 دقیقه به وضعیت بدر می‌رسد، ادامه داد: ماه حدود 2 ساعت بعد از لحظه قرارگیری در حضیض زمینی، به بدر می‌رسد.

مدیر انجمن نجوم آماتوری زمان حضیض ماه را در ساعت 14 و 54 دقیقه به وقت ایران ذکر کرد و یادآور شد: در سال 95 سه پدیده «ابر ماه» به صورت پی‌در پی در روزهای 25 مهر، 24 آبان و در روز 24 آذر 1395 رخ داده و خواهد داد.

 

پدیده طبیعی در وضعیت غیر طبیعی

وی در عین حال با بیان اینکه پدیده «ابر ماه» یک پدیده غیر معمول نیست و در طی سال‌های مختلف قابل مشاهده است، اضافه کرد: اما پدیده 24 آبان از این جهت قابل اهمیت است که فاصله ماه تا زمین 356 هزار و 512 کیلومتر است و از روز دوشنبه، 5 بهمن 1326 خورشیدی تا کنون (حدود 70 سال قبل) به این میزان در هنگام بدر به زمین نزدیک نبوده است.

عتیقی به دلایل این امر اشاره کرد و توضیح داد: ماه دارای مدار بیضی شکل است و زمین در یکی از کانون‌های این مدار قرار می‌گیرد، از این رو ماه در جایی از این مدار به زمین نزدیک و در نقطه دیگر از زمین دورتر است.

وی اضافه کرد: زمانی که ماه بدر و در حضیض زمینی باشد، به دلیل نزدیکی ماه به زمین،‌ ماه را بزرگتر مشاهده می‌کنیم.

مدیر انجمن نجوم آماتوری با بیان اینکه در رخداد 25 مهر، ماه 17 ساعت بعد از حضیض زمینی به بدر رسید، ولی در رخداد 24 آبان، 2 ساعت بعد از حضیض  به بدر می‌رسد، یادآور شد: ماه با سرعت 3 هزار و 200 کیلومتر در ساعت مدار را طی می‌کند و طبیعی است که در رخداد امروز 2 ساعت بعد از حضیض، ماه به بدر می‌رسد.

 عتیقی یادآور شد: رصدگران در صورت از دست دادن رصد و عکاسی از این پدیده باید تا روز 24 نوامبر سال 2034 منتظر باشند تا «ابر ماه» دیگری با فاصله کم از زمین رخ دهد.

 

رخداد «ابرماه» در آذر

وی با اشاره به پدپده «ابر ماه» در آذر افزود: در پدیده آذر ماه امسال، شاهد ابر ماهی خواهیم بود که ماه به این میزان نزدیک نبوده و قدری کوچکتر به نظر خواهد آمد.

 

بهترین نقاط مشاهده «ابرماه»

وی با تاکید بر اینکه این پدیده در تهران و سراسر کشور قابل مشاهده است، گفت: این پدیده با چشم غیر مسلح و با کیفیت مساوی قابل رصد است.

عتیقی به وضعیت آلودگی هوا اشاره و اظهار کرد: امکان مشاهده این پدیده و بدون ابزار در تهران و سایر نقاط کشور تقریبا با کیفیت یکسان وجوددارد؛ ولی آلودگی نوری و هوای شهرهای بزرگی چون تهران موجب کاهش کیفیت نور ماه به ویژه در هنگام طلوع در افق خواهد شد و هر چه به سمت روستاها و شهرهای کوچک حرکت کنیم، کیفیت نوری ماه مناسب‌تر می‌شود.  

 

نحوه رصد پدیده «ابر ماه»

وی به بیان نحوه رصد این پدیده نجومی پرداخت و یادآور شد: رصد پدیده «ابر ماه» علاوه بر استفاده از تلسکوپ، از طریق تصویربرداری حتی با دوربین‌های خانگی و گوشی‌های همراه نیز برای شیفتگان آسمان فراهم است.

عتیقی اضافه کرد: برای کاهش شدت نور ماه به منظور حفاظت از چشم رصدگران، می‌توان از تلسکوپ‌ها و ابزارهای رصدی که مجهر به فیلتر «ماه» هستند، استفاده کرد.

 

بهترین زمان رصد

وی با اشاره به بهترین زمان رصد این پدیده اظهار کرد: امکان مشاهده این پدیده نجومی از لحظه طلوع ماه از افق شرقی هر منطقه تا بامداد روز سه‌شنبه، 25 آباه که ماه در افق غرب غروب خواهد کرد، وجود دارد.

عتیقی در عین حال خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط رصدی بهتر این پدیده، لحظات شامگاهی و طلوع ماه در شبانگاه دوشنبه، 24 آبان ماه بهترین زمان برای رصد «ابر ماه» خواهد بود.

 

برنامه‌های رصدی برای رویت ابرماه

مدیر انجمن آماتور نجومی از اجرای برنامه رصدی برای رؤیت این پدیده خبر داد و گفت: انجمن نجوم آماتوری برنامه‌ای را برای این منظور در خانه ستاره‌شناسی در تهران (انتهای بلوار استاد معین، خیابان شهید دستغیب) برگزار خواهد کرد.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

خنده موش

‌دانشمندان عصب‌شناس دانشگاه هومبولت برلین برای اولین‌بار دریافتند که موش‌ها در واکنش به قلقلک می‌خندند.

 به نقل از لایوساینس، دکتر میشل برچت در مورد رفتار واکنشی بعضی از حیوانات به ویژه موش‌ها در واکنش به قلقلک عنوان کرد: بررسی الگوهای عصبی موش‌ها حاکی از آن است که این جانوران در اثر تحریک قسمت‌های خاصی از بدن واکنش خوشایند اولیه را از خود بروز می‌دهند.

در این مطالعه عصب‌شناسان با تحریک پشت، شکم و دم موش‌ها دریافتند که این جانوران در اثر تحریک عصبی ناشی از قلقلک به آرامی می‌خندند،  اما این اصوات برای گوش انسان‌ها قابل شنیدن نیست.

دانشمندان عصب‌شناس این رفتار موش‌ها را به اصطلاح جهش شادی می‌نامند. واکنش این جانوران در برابر قلقلک به نوعی مشابه کودکان است. 

در این پژوهش واکنش عصبی-رفتاری موش‌ها با استفاده از الکترودهای ویژه مورد بررسی قرار گرفت.



تاريخ : دو شنبه 24 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
همزمان با نزدیک شدن ایام عزاداری اربعین حسینی تحریریه دریچه فناوری بسته ای حاوی 4 نرم افزار کاربردی را برای شما کاربران گرامی جمع آوری کرده است که در آن ها می توانید اطلاعاتی شامل نقشه آفلاین شهرهای نجف، فهرست تلفن های ضروری و پیدا کردن همراهان در طول مسیر را دانلود کنید.




نرم افزار پیاده روی اربعین یکی از کامل ترین و جامع ترین برنامه های مورد نیاز مسیریابی و راهنما برای زائرین کربلا است.

بهترین نرم افزار های ویژه اربعین ویژه زائرین حسینی

 




 

نرم افزار جاذبه های حسینی ویژه راهپیمایی اربعین نرم‌افزار دیگری است که در اختیار شما قرار داده شده است.

 

بهترین نرم افزار های ویژه اربعین ویژه زائرین حسینی

 




اگر می خواهید از تمام مسیر های کربلای معلی به صورت غیر حضوری عبور کنید می توانید از نرم افزار پیاده روی مجازی کمک بگیرید.

بهترین نرم افزار های ویژه اربعین ویژه زائرین حسینی

 





به مناسبت فرارسيدن اربعين حسینی تحریریه دریچه فناوری باشگاه خبرنگاران نرم افزار از مهران تا کربلا را برای شما کاربران عزیز قرار داده است.

 
بهترین نرم افزار های ویژه اربعین ویژه زائرین حسینی






تاريخ : یک شنبه 23 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 ایرانگردی در همه فصل های سال به خصوص در پاییز،‌ حس و حال خاصی دارد. پاییز،‌ فصل هزار رنگ هزار نقش است و به همین خاطر، گردشگری پاییزی به واسطه این که طبیعت بکر ایران، هزار رنگ بر خود می گیرد، حال و هوای به خصوصی داشته و مخاطبان طبیعت گرد بسیاری دارد.


برای کسانی که عاشق طبیعت گردی، روستا گردی و گردشگری ورزشی هستند، پاییز نه گرمای تابستان و شلوغی آن دوران را دارد، نه سرمای طاقت فرسای زمستان و مشکلات رفت و آمد در جاده ها و مناطق جنگلی و کوهستانی کشور.
 
پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها

بنابراین اگر عاشق عکاسی، دوچرخه سواری، گردشگری روستا، ورزش های آبی و جنگل نوردی و کوهنوردی هستید، فصل پاییز یکی از فصل های جذاب برای ایرانگردی بوده که به واسطه چهره هزار رنگ طبیعت، فرصت خوبی را در اختیار گردشگران رمانتیک قرار می دهد تا به شکار لحظه ها پرداخته و گشتی در آفاق و انفس بزنند.

روزیاتو امروز شما را به یکی از مقصد های رویایی گردشگری پاییزی در ایران می برد. جایی در استان تاریخی و باستانی سمنان که به جنگل ابر شاهرود معروف است و همچون مازیچال و فیلبند، فرصت گردشگری در میان ابر ها را به گردشگران رمانتیک و عاشقان طبیعت گردی می دهد.

جنگل ابر پس از عبور از میان باغات باصفای بسطام و تحت تأثیر قرار گرفتن در فضای عرفانی قطبین عالم عرفان سلطان ‌العارفین بایزید بسطامی و شیخ ابوالحسن خرقانی که در ده قرن پیش گفته بود: "هر که در این سرای درآید، نانش دهید و از ایمانش مپرسید” بر ورای رشته کوه‌ های دور دست و در امتداد قله ۴ هزار متری شاهوار ابرهایی را مشاهده می‌کنی که گویی در چنگال‌های تیز کوه گرفتار آمده‌اند و جنگل رویایی ابر را نوید می‌دهند.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
نمایی از بی نظیر ترین جنگل ایران و جهان با ۳ میلیون سال قدمت

در پاییز، گویی طوفانی از رنگ به پا خواسته و خالق هستی با ارتباطی خاص جنگل ابر را طور دیگر نقاشی کرده است.

چرا جنگل ابر؟

در اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی سمنان، جایی که طبیعت خشک و مرموز ریگ جن آن، آب و آبادی را به خاطره تبدیل می کند، دیدن ابر و جنگلی زیبا، آن هم به عنوان منحصر به فرد ترین جنگل ایران، از عجایب طبیعت رویایی و باور نکردنی ایران است. با جنگل ابر در سمنان می توان فهمید که چرا عنوان ایران باورنکردنی (Incredible Iran) شایسته این کهن دیار پر افتخار است.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
گشتی در میان اقیانوس ابر ها در جنگل ابر ایران- افتخار سمنانی ها

جنگل ابر(Cloud Forest) ، یک صد و چهاردهمین اثر طبیعی ایران است که توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان در بهمن ماه ۸۹ در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت رسید و ۴ سال بعد یعنی در سال ۱۳۹۳، به عنوان جنگل حفاظت شده اعلام گردید و به فهرست مناطق ۴ گانه سازمان حفاظت از محیط زیست کشورمان اضافه شد.

جنگل ابر بخشی از یک میراث چند میلیون ساله است که بخشی از آن در سرزمین کهن پارس قرار گرفته است و اکنون ما ایرانی ها، میراث دار بخشی از طبیعت میلیون ها سال پیش در ایران هستیم و این افتخار میزبانی، به سمنانی ها و گلستانی ها رسیده است. شهرت این جنگل، شهرتی جهانی بوده و تصاویر و اطلاعات آن، در کتاب ها و مقالات معتبر بسیاری درج شده است.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
کتاب جنگل های ایران: گنجینه ای از گذشته و یک امید برای آینده. نشر Springer 2008

حنگل ابر، یک جنگل معمولی نیست. این جنگل، مربوط به حنگل های هیرکانی است که به دوران سوم زمین شناسی مرتبط می شود. جنگل ابر، مرزیست بین سمنانی ها و گلستانی ها. مرزی بین دو اقلیم باستانی و تاریخی کشور که با ۳۵ هزار هکتار وسعت، در ادامه جنگل های سر سبز شمال قرار داشته و در بسیاری از اوقات، جنگلی از ابر آن را فرا گرفته است.

جنگل ابر همان طور که از نامش پیداست، جنگلی پوشیده از ابر است و این اقیانوس سفید، در فضای یک جنگل مملو از پوشش های گیاهی متنوعی، فضای خیلی خاص را برای عاشقان طبیعت گردی و مهمانانش، به ارمغان می آورد. جایی که نمونه اش را نمی توان در این سطح در کشور مشاهده کرد.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
تصویری از خانه های روستایی بر فراز جنگل ابر سمنان

یکی از دلایل استقبال گسترده گردشگران و طبیعت گردان داخلی و بین المللی از جنگل ابر، موقعیت خاص ابر ها بر فراز این جنگل است. گاهی در برخی از ماه های سال، آن قدر فاصله ابر ها با درختان کم است که به نظر می رسد که جنگل بر روی ابر ها سوار است و می توان در میان ابر ها گردش کرد.

جنگل ابر را باید یکی از زیبا ترین چشم انداز های طبیعی ایران دانست. مانند جاده حیران، جاده نور به چمستان، جاده اسالم به خلخال و مانند بهشت ازدیبهشت ایران(سوباتان)، زیبایی خیره کننده و منحصر به فردی دارد.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
وقتی ابر ها، کوه ها را در آغوش خود می گیرند و چشم انداز های بی نظیری را خلق می کنند

اهمیت این جنگل را می توان بر روی ۳ محور خلاصه کرد:

یکیاین که جنگل ابر، قسمتی از جنگل های باستانی هیرکانی بوده و گیاهانی دارویی خاصی در آن یافت می شود.

دوماین که حنگل ابر از قدیمی ترین و زیبا ترین جنگل های ایران با گونه های گیاهی و جانوری نادر است و گونه های مختلف گیاهی مانند سرخدار داشته که بیش از ۴ هزار سال قدمت دارد.

سوماین که تنها جنگل ایران که بیش از ۳ میلیون سال قدمت دارد، جنگل ابر شاهرود سمنان است و در واقع نگین انگشتری محیط زیست این استان به شمار می رود. این جنگل، تنها بخش باقی مانده از طبیعتی ۳ میلیون ساله بوده که صد ها هزار سال پیش، از غرب چین تا مدیترانه امتداد داشتند و امروزه تنها باریکه از ان میراث جهانی تحت عنوان ابر، برای ما ایرانی ها بر جای مانده است.

سفر به جنگل ابر

اگر از سمت شاهرود به سوی جنگل ابر بروید، از باغ های با صفای بسطام و مقبره بازیزید عبور می کنیم و به یکی از مناطق بهشتی بهشت ایران زمین می رسیم. جایی که ابر ها، شما را در محاصره خود داشته و چیزی جز زیبایی و حیرت، نمی بینید. مخصوصا در پاییز که هزار رنگ جنگل ابر را به تماشا خواهید نشست.

در جنگل ابر، از عصر تا نیمه های سب که هوا سرد می شود، ابر ها پایین می آید و سطح جنگل را فرا می گیرد. در این منطقه درختی مشهور به نام اورس وجود دارد. درختی با ریشه های بلند که روی زمین می خزد. جنگل ابر با این که در طبیعت خشک و بیایانی سمنان جای دارد، اما در واقع گویا دنیایی دیگر در سمنان است. تپه های پر شیب و مملو از درختان بلند قامت سبز، بخشی از ظرفیت های طبیعت گردی جنگل ابر به شمار می رود.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
پیاده روی میان ابر ها، یکی از لذت بخش ترین کارهایی که طبیعت گرد های ایرانی خواهند داشت

وقتی با راهنما به سمت جنگل ابر بروید، در شیب شمالی کوه ابر، آبشار معروف شر شر، با صدای خروشانش، گویی طبیعت گرد ها را به انتظار نشسته است. آبشار آلوچال از جمله دیگر چشمه سار های زیبای این منطقه است که در طول سال، جذابیت خاص خود را حفظ می کند.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
در جنگل ابر، مراقب شیب های تند و پرتگاه ها به واسطه مه غلیظ باشید

در جنگل ابر، یکی از جذاب ترین کار ها، عکاسی است. عکاسی در جنگل ابر، مرسوم ترین کاریست که گردشگران انجام می دهند و حتی برخی از موسسات گردشگری در سال های اخیر، تور های تخصصی عکاسی در جنگل ابر را برای آماتورها ترتیب داده تا در کنار کارشناسان هنر عکاسی، شکار لحظه ها در طبیعت را بیاموزند.

اگر عاشق عکاسی هستید و دوربین خوبی هم در اختیار دارید، توصیه می کنیم که صبح زود به سمت جنگل ار رفته و به شکار لحظه ها بپردازید. صحنه های باور نکردنی فرا روی شما است که شاید تکرار شدنی نباشد.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
نمایی از چشمه معروف جنگل ابر سمنان

از جمله کارهای جالبی که می توان در جنگل ابر انجام داد، دوچرخه سواری است. دوچرخه سواری در جنگل ابر، با دوچرخه سواری در هر جایی فرق می کند. اگر با تور به این جنگل می روید، همراه داشتن دوچرخه، سفر شما را خاطره انگیز خواهد کرد.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
دوچرخه سواری در جنگل ابر با دوچرخه های کوهستان، فرصتی تکرار نشدنی است

علاوه بر عکاسی و دوچرخه سواری، پیاده روی در میان جنگل ها، بخشی از رفتار طبیعت گرد ها در این فضای رمانتیک و باورنکردنی است. پیاده روی در جنگل ابر، شاید ساعت ها به طول بیانجامد، برای همین بار لوازم سفر خوبی به همراه داشت که نه خیلی کم و نه خیلی زیاد باشد.

کمپینگ در دل جنگل، مهم ترین کاریست که می توان در جنگل ابر انجام داد. گروه های بسیاری را می توان در جنگل ابر مشاهده کرد که به قصد گذران چند روز به جنگل ابر آمده و با تجهیزات کامل، قصد جنگل نوردی چند روزه داشته و دوست دارند تا شب ها، در میان ابر ها بخوابند و صبح ها با آواز پرندگان این جنگل رویایی، از خواب بیدار شوند.

دیدن طلوع و غروب آفتاب در جنگل ابر، فرصتی بی نظیر است که شکارچیان لحظات (عکاسان) آن را به راحتی از دست نمی دهند.

یکی از کارهایی که می توان در جنگل ابر انجام داد، شناسایی گیاهان دارویی بوده که مخاطبان بسیار دارد و به دلیل قدمت این جنگل و پوشش گیاهی ان، انجام مطالعات مقدماتی پیش از سفر در این عرصه، توصیه می شود.

نوع گونه های گیاهی جنگل ابر به علت موقعیت جغرافیایی آن بسیار است . درختانی چون بلوط ، ممرز افرا ، شیردار ، توسکا ، آزاد داغداغان و گیاهان مرتعی مانند چوبک ، اسپرس ، دم روباهی ، آویشن و شبدر و … را میتوان در این جنگل مشاهده کرد .

اکوتن بودن منطقه در تنوع گونه های جانوری نیز موثر بوده و از گونه های مختلف جانوری می توان به خرس قهوه ای ، گرگ ، پلنگ ، خوک وحشی ، شغال ، روباه ، خرگوش کل و بز ، شوکا ، و از پرندگان کبک ، کبوتر جنگلی ، بلدرچین ، عقاب جنگلی ، کرکس ، شاهین ، فاخته ، قرقاول اشاره کرد.

پیاده روی در جنگل ابر در فصل پاییز، وقتی صدای خرد شدن برگ های رنگارنگ را زیر پایت می شنوی، دل انگیز تر از دیگر فصول سال است. زمینی که پوشیده از برگ خزان دیده بوده و بلوط هم در میان آن مشاهده می شود.

پوشش گیاهی جنگل ابر

یکی از عوامل خاص بودن جنگل ابر را باید به پوشش گیاهی متنوع آن مرتبط دانست. طرح غنی سازی پوشش گیاهی این جنگل از سال ۱۳۷۰ در دستور کار قرار گرفت و و بیش از ۲۰۰ هزار هکتار از مناطق دامنه های شمالی کشور نهال کاری شد. گونه هایی از جمله بلوط، افراد، شیردارد، توسکا،اقاقیا، گلابی وحشی و ممرز، از جمله مواردی بودند که در این طرح مورد استفاده قرار گرفت.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
یکی از برترین مقصد های پاییز گردی ایران،‌جنگل ابر سمنان است

جنگل‌های هیرکانی یکی از منحصر به ‌فرد ترین نوع جنگل‌ ها در دنیا هستند که هم چون نوار سبزی بر شیب‌ های شمالی جبال البرز قرارگرفته و سواحل جنوبی دریای خزر را می ‌پوشانند.

هم چنین این ناحیه از حوالی آستارا در شمال غرب تا حوالی جنگل ابر در شرق ایران ادامه می‌یابد. جنگل‌های هیرکانی به مجموعه‌ای از جنگل‌ها گفته می‌شود که پس از میلیون ‌ها سال تکامل هم چنان گونه‌هایی از خود را پس از عبور دوران یخبندان حفظ کرده و امروز درختان سوزنی، پهن‌برگ و حتی درختچه‌ های نیمه استوایی را در کنار یکدیگر رشد و نمو می‌بخشد که از این لحاظ در دنیا کم‌نظیر است.

جنگل‌های هیرکانی که از دوران ژوراسیک به‌جای مانده‌اند، ۳.۷میلیون هکتار پوشش جنگلی ایران را تشکیل می‌داده‌اند که هم‌اکنون به ۱.۸میلیون هکتار تقلیل یافته‌اند.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
تصویری از کمپ های رنگارنگ در جنگل ابر

هم چنین باید اضافه کرد که قدمت این جنگل‌ها که جزو بقایای دوران سوم زمین‌شناسی هستند، از یک‌سو و وجود ۸۰ گونه گیاهان چوبی به همراه گونه‌های گیاهی بسیار نادری مانند راش، بلوط، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار و … را نوید می‌دهند.

این جنگل از سطح دریا بالا بوده و در اکثر ایام سال،‌ هوای سردی دارد. وجود چشمه سار های فراوان و پوشش جنگلی متنوع ، از جمله شاخصه های این جنگل است. میزان بارندگی در این منطقه تا ۵۰۰ میلی متر و متوسط حداکثر دما ۲۰ درجه سانتیگراد گزارش شده است. چشمه آلو چال و آب شرش از جمله چشمه های دایمی آن را شامل می شود.

توصیه های ابر نوردی پاییزی

برای سفر به جنگل ابر، توصیه های روزیاتویی زیر مطلوب است:

۱-تماشای جنگل ابر، بدون استفاده از راهنما و بلد های محلی،‌آن طور که تصور می کنید، لذت بخش نخواهد بود و به همین خاطر، بسیاری از موسسات گردشگری رسمی، تور گردشگری جنگل ابر را با حضور کارشناسان طبیعت گردی سمنان ترتیب داده تا فضای امن و پر اطلاعاتی را در اختیار مهمانان این جنگل چند میلیون ساله کشور قرار دهند.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
از تصاویر رویایی جنگل ابر سمنان

۲-جنگل ابر، یک جنگل مصنوعی نیست. قدمتش، به قدمت تاریخ است. هم چون یک میراث جهانی باید برای حفظ و صیانت آن تلاش کردو وقتی در آن راه می روید، حس کنید که میلیون ها انسان، در حال تماشای شما هستند و در داخل زمینی که ۷ میلیارد نفر مالک دارد،‌ در حال قدم زدن هستید. بنابراین،‌ برای حفظ آن، نهایت تلاش را انجام دهید.

۳-اگر به جنگل ابر رفتید،‌ جاذبه های تاریخی و عرفانی اطراف نظیر قاره کوچک شاهرود مانند مجموعه تاریخی بسطامی و آرامگاه بایزید بسطامی و شیخ ابوالحسن خرقانی از عرفای نامی ایران زمین را از دست ندهید. البته موزه شاهرود، کاروان سرای میان دشت، آرامگاه یمین فرو مدی و روستای تاریخی تنگه داستان مجن از جمله جاهایی است که گردشگری پاییزی اطراف جنگل ابر را لذت بخش تر می کند.

۴-جنگل ابر جایی نیست که شما بتوانید با خانواده و وسایل عادی و خودرو هایی که با ٖآن به شمال کشور می روید، به این منطقه پا بگذارید. وسایل خاص و راهنمای خاص و خودرو های خاصی برای تردد نیاز خواهد بود.

۵-اگر اهمل کمپ زدن هستید، لوازم کافی برای این سفر در نیمه دوم سال با نیمه نخست کمی تفاوت دارد و باید لوازم گرم کننده نیز در اختیار داشته باشید. غذاهایی که کم حجم و پر انرژی باشد، برای این سفر نیاز خواهد بود.

پاییز گردی رویایی در جنگلی بر فراز ابر ها
گروه های گردشگری پاییزی جنگل ابر، آخر هفته رویایی را برای شما به ارمغان می آورند

۶-حیوانات وحشی در این جنگل بسیار یافت می شود. مه غلیظ بعضا سبب می شود که شما دید کافی برای مشاهده حیوانات را نداشته باشید. برای همین، از پرسه زدن انفرادی و بدون راهنما و وسایل روشنایی پرهیز کنید.

۷-جنگل ابر، جایی زیبا اما بسیار خطرناک برای گردشگران تازه وارد است. همراهی با راهنمایان را فراموش نکنید.

۸-همراه داشتن موبایل اینترنت دار مجهز به GPS‌پیشنهاد می شود.

۹-تابستان جنگل ابر، وصف ناشدنی است. هوای خنک و روح‌ بخش آن، آبشار "آلوچال” و اطراق کردن بر بالای بلندی‌ها در شب و به نظاره نشستن ماه و ستارگان و سوسوی چراغ‌ های دور دست آبادی ‌ها و تماشای منظره اقیانوس مه ، بی نظیر ترین تابستان ایران را تجربه خواهید کرد.

۱۰- برای اسکان در خانه ‌های روستایی هیچ مشکلی نیست و از مهمان‌ نوازی اهالی روستای زیبای ابر که در کنار جنگل آرمیده، بهره خواهی برد و اگر راهنما بخواهی و یا نان و آبی، حتماً تو را بر سفره ساده و بی‌ریای خود مهمان می‌کنند.

اگر عاشق جنگل نوردی پاییزی در ایران هستید، جنگل فندوق لوی اردبیل، ناهارخوران و النگدره گلستان، ارسباران آذربایجان شرق را از دست ندهید که فرصتی بکر و خاطره انگیز خواهد بود.


تاريخ : یک شنبه 23 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

به تازگی کمپانی آئودی در همکاری با شرکت Square Enix، مدلی از R8 را توسعه داده‌ که از تم بازی Final Fantasy XV برخوردار است. به گفته شرکت ژاپنی، این خودرو حاصل همکاری بین تیم سازنده Final Fantasy XV و تیم طراحی آئودی است. این خودرو با نام R8 Star of Lucis شناخته شده و یک نسخه ویژه R8 محسوب می‌شود. شاید در نگاه نخست تصور کنید که R8 Star of Lucis برای استفاده در محیط بازی مذکور طراحی شده اما در حقیقت می‌توان آن را با مبلغ هنگفتی خریداری کرد.

آئودی و اسکوئرانیکس قصد دارند این خودروی منحصر به‌ فرد را هم‌زمان با انتشار Final Fantasy XV در ژاپن به فروش برسانند. البته همان‌طور که گفته شد؛ R8 Star of Lucis قیمت ارزانی ندارد و ۵۰ هزار ین (۴۶۹ هزار دلار) می‌ارزد که هر فردی توانایی خرید آن را نخواهد داشت.

گفتنی است که برای فروش  R8 Star of Lucis و از آنجایی که تنها یک دستگاه از آن ساخته شده است، در روز  ۲۱ نوامبر یک قرعه‌کشی بین متقاضیان خرید خودرو برگزار خواهد شد و برنده خوش‌شانس این خودرو را خریداری خواهد کرد.

البته R8 Star of Lucis با وجود داشتن موتور و امکانات چشمگیر آئودی، با نسخه‌ای  رایگان  از Final Fantasy XV و بسته‌های الحاقی همراه نخواهد بود!  در ادامه می‌توانید از تماشای تصاویر این خودرو لذت ببرید:

نظر شما در مورد این تصمیم تبلیغاتی Square Enix چیست؟



تاريخ : یک شنبه 23 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1786 1787 1788 1789 1790 ... 3356 صفحه بعد